Θεραπεία Αιμορροΐδων Με Λέιζερ (Laser)

Η αιμορροϊδοπάθεια είναι μια από τις πιο συνηθισμένες παθήσεις του ορθοπρωκτικού σωλήνα και ταλαιπωρεί καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων. Στην πραγματικότητα υπολογίζεται ότι 50% των ανθρώπων ηλικίας άνω των 50 ετών υποφέρουν ή έχουν υποφέρει κατά το παρελθόν από αυτό το πρόβλημα.

Τι είναι οι αιμορροΐδες;

Οι αιμορροΐδες είναι μια φυσιολογική κατασκευή στο κατώτερο μέρος του ορθοπρωκτικού σωλήνα. Σχηματίζουν ένα πλέγμα αγγείων που μεταφέρει αίμα στην περιοχή του πρωκτού και ονομάζεται «αιμορροϊδικό πλέγμα». Χρησιμεύουν στην προστασία του πρωκτού κατά τη δίοδο σκληρών κοπράνων (αιμορροϊδικά «μαξιλάρια») και στο μηχανισμό εγκράτειας του πρωκτικού σφιγκτήρα.

Τα αίτια της αιμορροϊδοπάθειας

Οι αιμορροΐδες δημιουργούν πρόβλημα όταν διογκωθούν και οι ιστοί που τις συγκρατούν χαλαρώσουν με αποτέλεσμα αυτές να προβάλλουν προς τα έξω. Κύρια αιτία θεωρείται ο λεγόμενος «δυτικός» τρόπος ζωής, δηλ. ο άστατος τρόπος διατροφής, η καθιστική ζωή, η μειωμένη άσκηση, το άγχος κτλ. Παράγοντες που προδιαθέτουν επίσης είναι η χρόνια δυσκοιλιότητα, η έντονη προσπάθεια κατά την κένωση, η κληρονομική προδιάθεση, η εγκυμοσύνη, η μεγάλη ηλικία, κ.ά.

Τα συμπτώματα της αιμορροϊδοπάθειας

Μπορεί να προκληθούν μια σειρά από συμπτώματα όπως:

  • Πόνος
  • Αιμορραγία
  • Έκκριση βλέννης, τοπικός ερεθισμός, κνησμός
  • Αίσθημα ατελούς αφόδευσης

Είδη αιμορροΐδων

Οι αιμορροΐδες διακρίνονται σε εσωτερικές και εξωτερικές και διαφέρουν ως προς την αιμάτωσή τους, τη συμπτωματολογία και την αντιμετώπισή τους. Οι αιμορροΐδες ανάλογα με το μέγεθός τους και τη διάρκεια εμφάνισής τους διακρίνονται σε:

  • 1ου βαθμού: δεν προβάλλουν έξω από τον πρωκτό
  • 2ου βαθμού: προβάλλουν μόνο κατά τη διάρκεια της κένωσης και επανέρχονται αυτόματα μόνες τους
  • 3ου βαθμού: προβάλλουν κατά τη διάρκεια της κένωσης και επανέρχονται μόνο με τη βοήθεια του ίδιου του ασθενή
  • 4ου βαθμού: προβάλλουν μόνιμα έξω από τον πρωκτικό σωλήνα

Θεραπεία αιμορροϊδοπάθειας

Η θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας περιλαμβάνει ένα μεγάλο φάσμα μεθόδων που ξεκινούν από τη συντηρητική αγωγή και καταλήγουν σε διάφορες χειρουργικές μεθόδους. Στην κλινική μας η αιμορροϊδοπάθεια αντιμετωπίζεται με συγκεκριμένους τρόπους ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται. Αναλυτικά: 

Αιμορροϊδοπάθεια 1ου βαθμού: Η θεραπεία είναι συντηρητική. Η αγωγή περιλαμβάνει καλή υγιεινή της περιπρωκτικής περιοχής και ρύθμιση των κενώσεων. Η ρύθμιση των κενώσεων γίνεται με κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες και πολύ νερό. Σπάνια χορηγούνται και φαρμακευτικά σκευάσματα.

Αιμορροϊδοπάθεια 2ου βαθμού: Η θεραπεία και σε αυτό το στάδιο είναι καταρχάς συντηρητική. Σε περίπτωση όμως που τα συμπτώματα είναι ενοχλητικά και επιμένουν εφαρμόζεται η αιμορροϊδοπλαστική με LASER (LHP).

Αιμορροϊδοπάθεια 3ου και 4ου βαθμού: Στις περιπτώσεις αυτές η θεραπεία είναι κατεξοχήν χειρουργική και εφαρμόζεται η αιμορροϊδοπλαστική με LASER (LHP). Σε σπάνιες περιπτώσεις σε αιμορροϊδοπάθεια 4ου βαθμού καταφεύγουμε στην κλασική χειρουργική μέθοδο κατά Milligan-Morgan.

LHP: αιμορροϊδοπλαστική με LASER χωρίς τομές, ράμματα ή πληγές. Η αιμορροϊδοπλαστική LHP είναι μια σύγχρονη, σύντομη και αναίμακτη θεραπεία για τη συρρίκνωση του αιμορροϊδικού ιστού. Η αιμορροϊδοπλαστική LHP πραγματοποιείται κάτω από την κατάλληλη περιοχική ή γενική αναισθησία μετά από μικρή παρακέντηση και με τη χρήση ειδικής μυτερής ίνας που εκπέμπει κυκλικά (360°) ενέργεια laser στο εσωτερικό τοίχωμα του αιμορροϊδικού όζου.

Εφαρμόζοντας με ελεγχόμενο και ομοιόμορφο τρόπο την ενέργεια laser στον υποβλεννογόνιο χιτώνα προκαλούμε άμεση συρρίκνωση των αιμορροϊδικών και ταυτόγχρονα διαφυλάσσουμε το βλεννογόνο και το σφιγκτήρα. Η ίνωση, η ουλή που προξενείται δημιουργεί νέο συνεκτικό ιστό που διασφαλίζει ότι ο βλεννογόνος ακολουθεί τον υποκείμενο ιστό αποτρέποντας την υποτροπή και μια νέα πρόπτωση.

Πλεονεκτήματα της αιμορροϊδοπλαστικής LHP: Η θεραπεία των αιμορροΐδων με το laser έχει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με την κλασική χειρουργική μέθοδο:  

  • Δεν απαιτεί τομές ή ράμματα
  • Δεν απαιτεί τη χρήση ξένων υλικών
  • Διατηρεί ανέπαφο το βλεννογόνο, οπότε δεν παρατηρείται μετεγχειρητικά εκροή υγρών
  • Δεν προξενεί βλάβη στον σφιγκτήρα
  • Δεν ενέχει κινδύνους στενώσεων